Ta bort farliga fästingar

Om du gillar att vara ute i naturen mycket, till exempel att vandra eller campa, så ökas risken att bli fästingbiten. De små krypen är skickliga på att hoppa på både människor och djur och ofta märks de inte förrän de bitit tag ordentligt. Fästingarnas ”högsäsong” är mitten av sommaren men de är verksamma under större delen av året utom de kallaste vintermånaderna.

Har du haft oturen att bli biten av en fästing så innebär det att den satt sig för att suga ditt blod. Det kan hålla på några timmar till flera dagar och under tiden riskerar du att smittas av diverse sjukdomar. Du kan få hjärnhinneinflammation eller i sällsynta fall fläcktyfus och bakterier från fästingar kan leda till borrelia, en allvarlig sjukdom som kan få svåra påföljder. Därför är det viktigt att ta bort fästingar direkt.

Vad är borrelia?

Borrelia är en lömsk och långsam sjukdom som inte yttrar sig direkt vid smittotillfället, utan kan ta upp till en månad tills den börjar visa symptom. Det första som händer är att du får ett rött utslag och sedan en röd ring en bit från ”epicentret”, inte olikt en Saturnusring. Efter ytterligare en tid kommer symptom som:

  • trötthet
  • värk i leder, muskler, mage, rygg
  • synproblem
  • huvudvärk och yrsel
  • feber

Du bör genast kontakta läkare vid minsta misstanke om att du blivit smittad. Diagnos ställs ofta med blodprov och behandlingen består av flera veckors penicillin.

fästingUndvik fästingbett

Det allra bästa sättet att skydda dig mot fästingbett är att ha på dig skyddande kläder ute i naturen, till exempel plagg med långa ärmar och ben men också att undvika högt gräs. När du kommer hem bör du kontrollera hela kroppen och även dina husdjur om de varit ute.

Hur tas fästingar bort?

Det är ganska lätt att ta bort fästingar och enligt en artikel i svt-nyheter är allt som behövs en pincett eller ett litet verktyg som ser ur som en kofot. Greppa tag om fästingen vid dess huvud och dra bort den. Var noga med att tvätta händerna och bettet efteråt, och gör dig av med fästingen genom att bränna den eller spola ner den i toaletten. Ett tips är att tejpa fast den döda fästingen på en bit papper och spara den i en månad. Har du blivit smittad kan det vara stor hjälp för läkaren att ställa diagnos.