Ha koll på säkerheten på sjön

När sommaren kommer är det äntligen dags att sjösätta båten och åka ut på härliga turer på vattnet. Men båt kommer med ett stort ansvar när det gäller säkerhet. Det bästa är att förbereda både dig och båten på eventuella olyckor så du vet hur du ska agera om något skulle hända.

Mycket kan gå fel ute på vattnet och det är viktigt att du har koll på saker som kan hända och vad du ska göra i sådana situationer för att du och alla andra på båten ska vara säkra. Se alltid till att båten är i toppskick och ha med dig kommunikationsutrustning så att du kan nå hjälp när det behövs. Till exempel kan du få sjöassistans med Svenska Sjö om du skulle gå på grund eller motorn slutar att fungera mitt ute på sjön.

Ta hand om båten och båtsällskapet

Coast,Guard,During,Storm,In,SeaAtt båten är i bra skick när den sjösätts är en nödvändighet. Ta för vana att gå igenom hela båten och kolla saker såsom segel, skrov och motor så att allt är helt och fungerar som det ska. Se även till så att det alltid finns flytvästar till alla på båten.

”Se till att det finns lika många flytvästar som det finns personer ombord.”  Såhär skriver Sjöräddningssällskapet.

brandsläckare och första hjälpen kit ifall någon skulle skada sig.

Om något inträffar

Om något skulle inträffa kan du alltid höra av dig till Svenska Sjö för att få sjöassistans. Skulle det vara något akut finns även Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen som kan hjälpa till.

 
 

Mer om Båtar