Bil och utrustning för dig som älskar friluftsliv

Det finns inget skönare för dig än att bege dig ut i naturen för frisk luft, fiske, och jakt. Det är både roligt och hälsosamt att komma bort från storstadsmiljön då och då, men vill du komma bort från civilisation helt så krävs det att du har rätt bil och rätta däck för svårare terräng.

Du som älskar friluftsliv förstår väl hur viktigt det är med rätt bil. Med en bra bil och däck som klarar all terräng kan du ge dig ut på äventyr utan bekymmer. Det du bör titta efter i en bil som passar friluftsliv är fyrhjulsdrift, utrymme för flera personer samt gott om utrymme för friluftsutrustning. Med en sådan bil går det lätt att campa, grilla, förvara kött som du jagat, och mycket mer. Det är dock inte bara själva bilen du behöver tänka på, utan det gäller även att du har bra continental däck, annars löper du risken att din bil kör fast, vilket kan förstöra upplevelsen.

Fyrhjulsdrift är ett måste för dig som vill köra offroad

bilÄlskar du att köra offroad då behöver du en bil som kan arbeta hårt för dig och som dessutom är bekväm att köra på ojämn terräng. Modern fyrhjulsdrift kommer med många olika funktioner, som passar sig för olika behov. En av dessa funktioner är Hill Descent Control (HDC). Denna funktion ser till att din bil bibehåller sin fart i utförsbackar, så att du lättare kan fokusera på körningen. Trots att elektriska bilar med fyrhjulsdrift inte är särskilt populära, finns det idag några kvalitativa alternativ i denna kategori och Sverige är ett av de bättre länderna att köra elbil i. Utöver dessa mer miljövänliga bilar finns det ett flertal moderna bilar med fyrhjulsdrift att välja bland som alla håller en hög kvalitet och garanterar dig en positiv upplevelse när du kör i vildmarken. Några exempel är:

  • Toyota Land Cruiser – En bil med lång historia inom fyrhjulsdrift, som erbjuder gott om utrymme och hög prestanda.
  • Jeep Wrangler – Denna bil utvecklades främst för användning inom den amerikanska militären, men är idag känt för sin fyrhjulsdrift. Den är en aning mindre än Toyota Land Cruiser men lämpar sig ändå utmärkt för friluftsliv.
  • Land Rover Range Rover – Denna bil ser utåt sett inte ut som en SUV, med sin lyxiga design och sin höga nivå av komfort. Trots det är det en SUV som på många sätt är i bäst klass och erbjuder gott om utrymme samt kraftig fyrhjulsdrift.
  • Nissan Xterra – Denna SUV lämpar sig för dig som vill köra offroad på allvar. Med kraftig fyrhjulsdrift och ett tåligt chassis lämpar sig denna bil väl för hård körning.

Rätt däck är ett måste

däckUtan rätt däck kommer du stöta på flera problem när du kör på svår terräng, och din dyra SUV kan då kännas helt värdelös. Continental däck är ett bra alternativ för dig som vill köra offroad, men det gäller även att byta i god tid från vinterdäck till sommardäck och tvärtom. Det är även viktigt att du köper ett reservdäck.

För att ha en bra upplevelse när du kör offroad krävs sammanfattningsvis alltså att du har rätt däck och rätt bil, oavsett om ditt mål är att jaga, fiska, eller campa.