Sundsvall – perfekt besöksmål för dig som fiskar

Sundsvall är ett härligt besöksmål beläget mitt i Sverige – trots det brukar staden oftast sägas höra till Norrland. I staden hittar du gott om saker att se och göra. För dig som tycker om att fiska är staden en riktig pärla.

Med ett rum på Hotell i Sundsvall har du närhet både till några av Sveriges mest natursköna och fiskevänliga områden, samt till ett stadsliv fullt av restauranger och barer. Det spelar ingen roll vad du har för intressen. Sundsvall har någonting att erbjuda de flesta. En vacker stadskärna med säregen stenarkitektur. Gott om muséer och arkiv av olika slag. Men det kanske är särskilt värt att nämna att det är en bra stad att besöka för dig som är intresserad av fiske och naturliv.

Fiske i Sundsvall

Sundsvall skulle kunna beskrivas som porten till norra Sverige. Som sådan erbjuder staden och dess närhet mängder av aktiviteter och sevärdheter för dig som tycker om att spendera tid i skog och natur. Det gäller inte minst om du är fiskeintresserad. I Sundsvall kan du fiska både i älvar och vattendrag samt längs kusten. Bland annat kan du fiska i Ljustorps Fiskevårdsområde som inkluderar Ljustorpsån och Mjällån. Det finns många olika typer av vatten, strömmande älvar och hav, och goda möjligheter att fiska ädelfiskar. I vissa vattendrag sker regelbundna utsättningar av bland andra öring, röding och vissa fall narr. Om du inte har koll på närområdet anordnas regelbundna fiskeguider. Kontakta Sundsvalls turistbyrå för mer information.

Norra Berget

Om du någon gång under besöket känner dig sugen på något som kan beskrivas som ett mellanting mellan friluftsliv och stadsliv rekommenderas du att besöka Norra Berget. Det är ett vackert beläget kulturområde som kan beskrivas som Sundsvalls motsvarighet till Skansen i Stockholm. Mest perfekt är Norra Berget för barnfamiljen. Här finns möjligheter att titta på gårdsdjur, besöka ett friluftsmuseum samt caféer, restauranger och små butiker som säljer hantverksprodukter av olika slag.

Efter friluftslivet

Sundsvall är känt för sina möjligheter till friluftsliv. Vad som kanske är mindre känt är att staden också är något av en arkitektonisk pärla. Under 1800-talet drabbades staden av bränder som ödelade stora delar av den tidens stadskärna. De centrala delarna av staden skulle dock komma att byggas upp igen, ståtligare än någonsin. Med pengar från dåtidens näringsliv bebyggdes innerstaden med byggnader mestadels uppförda i sten. Det har gett Sundsvall en karaktäristisk stadskärna som lockar besökare än idag. Den del av staden som idag kallas för Stenstan beskrivs av Sundsvalls kommun som en slags miniatyr av en europeisk storstad. Om du har tillgång till bil och vill leta dig längre norrut kan du ta E4:an, men du kan också ta Kustvägen. Den är slingrigare och går inte lika snabbt, men det kommer definitivt bli en mer minnesvärd upplevelse. Att åka norrut på Kustvägen leder dig förbi vackra gamla fiskelägen, kustkrogar och järnbruk. Ett utmärkt alternativ för att bege sig ut på upptäcktsfärd och bara ta dagen som den kommer. Så som vissa semesterdagar bör vara.