Aktivera jakthunden och leta svamp

Jaktsäsongen är snart igång och längtan att komma ut i skogen är stor. Innan de lokala datumen för jakt blir aktuellt finns det andra givande sysselsättningar i skog och mark. Med hundens unika doftsinne är det lätt och roligt att istället leta efter höstens svampar.

Skogens guld kan vara svårt att hitta. Med hunden som hjälp blir det roligt och lätt att ta sig ut i skogen för att leta svamp. Många svampmarker kan vara svåra att nå och landskapet styckas upp av vattendrag och sjöar. När hunden är med är det bra att beakta tips för att köpa båt för en trygg upplevelse tillsammans. Hunden ska kunna vistas säkert i båten utan att riskera att klättra på relingen och ramla i vattnet. Bind fast hunden eller lås in den i hytten om du väljer den båtmodellen. Hunden ska dessutom alltid ha flytväst. Många jakthundar älskar att följa med på äventyr och hösten erbjuder många möjligheter till detta.

Så lär sig hunden att hitta svamp

Jakthundar uppskattar aktivering även utanför jaktsäsongen. De behöver komma ut i skogen och använda sin unika och förmåga och motivation att söka. Med kunskap och träning kan hunden lära sig att söka efter svamp. Denna form av sök blir allt vanligare och det finns många tips om hur hunden kan söktränas. Metoden liknar annan träning som används för sök. Hunden belönas för visat intresse för svampen du presenterar den för. Belöningen kan utgöras av lek eller godis beroende på vad hunden svara bäst på. Klickerträning kan vara mest effektiv när hunden tränas på distans. Det finns även speciellt utvecklad utrustning som kan underlätta träningen. När hunden förstått vilken doft som efterfrågas kan träningen utökas med kommandon och beteenden för markering. De kan vara användbara när träningsmomenten flyttas till skogen. Även om hunden tränas till att hitta specifika sorter är det viktigt att känna till att skogen även är fylld av giftiga svampar som kan utgöra en stor fara för hundens hälsa.