Bevismaterial och domar inom jakt

Det var för något år sedan som en jägare blev skottskadad i samband med en älgjakt i Ramvik, Härnösands kommun. Vådaskott förekommer inte ofta inom svensk jakt och personskadorna har minskat under många år. Men det finns fall där man misstänker att det skett något mer än bara ett misstag bakom ett skott inom jakt.

Behöver du själv ett målsägandebiträde? Då kan du kontakta https://www.legio.se/, som är en advokatbyrå med starka, humanistiska värden och tillgängliggör juridik på ett sätt som det är tänkt att vi vanliga människor ska förstå den. Helt enkelt mycket bra, professionella och pålitliga. Inom jakten finns det många lagar och regler, bland annat för hur man får bevara vapnet, men också vilka tider på dygnet man får skjuta. Man får inte heller bedriva tjuvjakt. Det händer att man läser om åtal inom jakten i tidningarna, eftersom de brukar uppmärksammas mycket. Det rör sig ändå om vapen.

Om man misstänker att man blivit utsatt för brott

Det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra om man misstänker att man blivit utsatt för ett brott. Ofta så vet vi inte var skiljelinjerna går och vad som klassas som brottsligt. Det finns uppenbara fall, och fall där vi är osäkra på om det faktiskt var brottsligt. Ett sådant fall kan vara vådaskott. Råkade personen skjuta mot mig, eller var det avsiktligt?

Det var under en jaktsession som en jägare blev beskjuten när han befann sig i skogen tillsammans med sitt jaktlag. En jägare sköt ett vådaskott. Skadorna blev dock inte så farliga, mannen fördes till sjukhus men hade inga livshotande skador och man valde inte heller att gå juridiskt vidare i ärenden.

Det finns också uppmärksammade exempel på när en jägare skjutit mot en joggare. I ett sådant fall kan man bli åtalad för mord, och straffskalan för mord ligger på upp till 18 års fängelse. Jägarens försvar menar att det var ett vådaskott, och att han trodde att han sköt mot ett rådjur. Först sa han att han trodde att han sköt en räv. Ändrar sig den åtalade i sin version finns det ofta fog för ytterligare misstanke. Dock har man inte funnit motiv.

Den finns bevismaterial

Det som talat för att jägaren skjutit avsiktligt mot den 75-årige joggaren är att jägaren använt högprecisionsvapen, termisk värmekikare och att sikten var inställd på ”hot black”. När joggaren hade blivit skjuten i höften skrek han till, varpå skytten hade avlägsnat sig. Den 48-årige jägaren anhölls först för grovt vållande till kroppsskada och kunde snart släppas. Sedan vände historien, när polisen fann en film från jägarens kamera, som tydligt återger ögonblicket för skjutningen. I siktet följer jägaren nämligen joggarens rörelser och det är tydligt att det är en människa på två ben, som jägaren siktar på.

Detta tar man fram som bevismaterial. Den åtalade menar fortfarande att han var säker på att det var ett rådjur. Nu åtalas jägaren för mordforsok och grovt jaktbrott. Det grova jaktbrottet ligger i att det är otillåtet från början att jaga under dygnets mörka delar. Han har också använt felaktig ammunition, skriver tidningen Jaktjournalen.