Preppa för att överleva på havet

Att bli skeppsbruten är en av de största utmaningarna det går att drabbas av. Det låter kanske som något hämtat ur en saga, men faktum är att det händer – även människor som åker fritidsbåt. Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig.

Sommar betyder båtsemester för många. Även om det i de flesta fall innebär lunga seglatser utan några större äventyr, finns det som med allt annat risker. Särskilt relevant är det för dig som funderar på att åka båt längre sträckor. Vädret kan överraska eller någonting annat gå fel. Det gäller helt enkelt att du är förberedd. Bland de viktigaste sakerna du bör ta med dig om du ska segla på havet är ett vattenfilter, vem vill inte undvika att behöva dricka sitt eget urin så länge som möjligt? Sådana förberedelser verkar inte ha gjorts av en mexikansk fiskare och hans kompanjon som för några år sedan förliste i Stilla Havet.

En skräckhistoria

Det finns förstås rena skräckhistorier om vad folk som förlist till havs behövt göra för att överleva. Från Mexiko rapporterades till exempel för några år sedan om vad som bäst kan beskrivas som ett Alive-scenario. Du känner säkert till filmen Alive som handlar om ett flygplan som störtar i Anderna, där de överlevande till slut tvingas äta sina döda medpassagerare för att överleva. Ett liknande scenario inträffade alltså när en mexikansk fiskare tvingades äta sin döda kamrat efter att de båda förlist i Stilla Havet. Finlandssvenska Yle rapporterar att Salvador Alvarenga och Ezequiel Cordoba begav sig ut på Stilla Havet för hajfiske. Fiskeresan stötte på problem redan dag ett då motorn till deras båt gick sönder. Båten drev längre och längre ut till havs. Efter fyra månader ute på det enorma havet dog Ezequiel av näringsbrist. Enligt uppgift ska de båda innan dess ha tvingats äta bland annat havsfåglar och dricka sitt eget urin för att överleva. Alvarenga blev stämd för kannibalism efter att han till slut lyckades komma i land igen.

Förberedelser är A och O

Som det gick för Alvarenga behöver det förstås inte gå för dig. Louis Jordan är en fiskare som drev omkring på Atlanten i två månader. Detta på grund av att båtens mast gick sönder när den kapsejsade. Enligt SVT Nyheter lyckades Jordan till stora delar klara sig för att han hade en positiv mental inställning. Med det sagt är det förstås inte det enda som krävs. Överlevnadsexperten Harry Sepp säger i samma artikel att de viktigaste faktorerna för att överleva till sjöss är att ha tillgång till ”näring, sömn och att undvika att bli för kall eller våt”. För dig som planerar att ta en långtur till havs gäller det därför att förbereda resan med de faktorerna i åtanke. Se därför till att fylla på förrådet i båten med allt det nödvändigaste: flera ombyten kläder och filtar, konserver och vattenfilter. Frystorkad mat är också bra att ta med. Med rätt förberedelser finns det inte någon kris du inte kommer att klara av att ta dig igenom.