Tips till dig som ska köpa båt

Planerar du att köpa båt till sommarn? Då finns det en del saker som du ska tänka på för att göra ett så bra köp som möjligt. Här är allt du behöver veta om båtköp.

När du planerar att köpa båt till sommaren finns det några saker som du ska tänka till kring, såsom vilken typ av båt som det är du är intresserad av att skaffa. Det är nämligen stor skillnad på att skaffa motorbåt eller skaffa segelbåt, och båda har sina för och nackdelar vilket innebär att du behöver göra ett genomtänkt val innan du öppnar din plånbok. Men innan dess bör du fundera kring dessa punkter tipsar Hallandsposten:

  • Ta hjälp – det bästa sättet att köpa båt på är genom att ta kontakt med en båthandlare, denne kan hjälpa dig både med att hitta en ny båt och att hitta begagnad båt beroende på vad det är du letar efter samt även vara ett bra stöd om du själv inte är så kunnig om båtar och dess egenskaper.
  • Köp en båt du har råd med – visst finns det olika typer av lån du kan ta för att köpa båten, men tänk också på att driften av båten kostar, så ta med alla kostnader och inte bara köpepriset i beräkningen när du väljer i vilken prisklass din båt ska vara i.
  • Båtens användning – hur har du tänkt använda båten, som fiskebåt eller som familjebåt? Planen för hur du vill använda din båt är avgörande för vilken sorts båt du ska välja.

Begagnad eller ny båt?

Det är alltid mer säkert att köpa en ny båt mot vad det är att köpa en begagnad, speciellt när du funderar på att köpa den begagnade båten av en privatperson. I vissa fall har den begagnade båten dolda fel som du inte ser med blotta ögat utan som skulle komma fram vid en besiktning av båten. Så innan du slår till på ett kanonerbjudande kan det vara bra att följa dessa råd som Expressen tipsar om när du ska köpa en motorbåt begagnat:

  1. Besiktiga alltid båten innan köp för att säkerställa att du betalar rätt pris för båten.
  2. Begär att få se dokumentation på att båtens motor fått service.
  3. Kontrollera så all service på båten gjorts när båtsäsongen är över och båten är upplockad på land och inte innan när den snart ska sjösättas.
  4. Provkör innan du köper båten, kolla hur den känns och om den är något för dig. När du provkör märker du även eventuella saker som behöver repareras.

Med andra ord är det främst motorn som du ska kontrollera i en motorbåt i och med att dessa båtar inte går så långt ned under vattenytan, till exempel i jämförelse mot hur djupt en segelbåts köl går. Därför är det helt andra saker som ska fokuseras på när du vill köpa en begagnad segelbåt. Till exempel måste segelbåten upp på land för att du ska kunna göra en bottenbesiktning och se om det finns skador från eventuella grundstötningar, sedan ska seglen kontrolleras eftersom nya sådana medför en extra kostnad på omkring 50 tusen kronor och elen i båten behöver ses över. När du köper segelbåt är det också viktigt att du faktiskt kan segla en sådan, därför är motorbåten ett bättre val för dig om ska skaffa din allra första båt.

 
 

Mer om Båtar