Fiskesemester

Såhär i sommartider är fisket som bäst. Planera in en tur med bilen och ta dig ut i underbar natur. Skaffa en begagnad bil som har plats för både utrustning och fångst. Du kan söka på bilweb beg bilar för att hitta ett stort utbud av praktiska bilar som är perfekta för fisketuren. Sverige är fullt av vackra sjöar och kustområden som är underbara att njuta av i sommartider, och långt in på hösten.

Var kan man fiska?

Att fiska i Dalälven är mycket populärt, eftersom det utöver fantastisk natur och bra bilvägar erbjuder riktigt bra fisk: gös, gädda och abborre är exempel på arter du hittar i Dalälven. Nedre Dalälven har massor av möjligheter till både boende och matinrättningar, med allt ifrån lyxiga hotell som Dala Husby Hotell & Restaurang till stugor på landet, eller campingmöjligheter. Varför inte unna dig lite lyx på fiskesemestern? Det finns ingenting som säger att naturupplevelser ska vara obekväma och tarva trasiga ryggar och utedass. Dala-Husby är ett klassiskt dalahotell med vackra moderna rum där du vilar skönt och både dricker och äter gott efter en lång dag vid älven.

Den som föredrar det hårdare campinglivet har självklart också kommit rätt. Runt Dalälven hittar du flera trevliga campingar, som givetvis har alla moderna bekvämligheter. Falkudden ligger vid en vik av Dalälven, och här finns både sandstrand, brygga och kiosk. Älvkarleby Fiskecamp ligger i närheten av Furuvik och i direkt anslutning till ett av Europas bästa fiskeställen för lax och havsöring. Här finns 27 stugor som är utrustade med toalett och tv, samt i vissa fall dusch.

Semesterbilen

Till fiskesemestern krävs en bra bil med mycket utrymme, och gärna en praktisk takbox för att få plats med fiskeutrustning. Kom ihåg att även fångsten ska rymmas i bilen, och att det då är bra med bra förvaringsmöjligheter i bagageutrymme och baksäte. Kontrollera bilens fälgar och däck. Allt ska vara i gott skick för att bilsemesterns glädje inte ska grusas av saker som motorstopp eller andra mankemang. Andra tips för att få bilsemestern så smärtfri som möjligt är att i förväg planera resvägen utefter vägkarta eller gps. Kontrollera försäkringarna för både hemmet och bilen, och se över din reseförsäkring. Om du åker med hela familjen gäller det att vara snillrik. Barn blir snabbt uttråkade och gnäller gärna efter första kilometern om lekar, matstopp och kisspauser. Bestäm på förhand vilka regler som ska gälla men delta gärna i billekar och allsång för att få bättre stämning.

Vilka fiskar finns det att dra upp ur sjön?

I Nedre Dalälven är utbudet mycket rikt: faktiskt ett av de rikaste i Sverige med över 30-talet arter.

  • Lax fiskar du här under juni till oktober. Den största som fångats i området vägde 28 kg.  Laxen finns upp till Älvkarlebyfallen.
  • Öring finns här i stora mängder, ofta kring ett kg per fisk. Fångster på upp emot 10 kg har dock registrerats.
  • Gös är en god matfisk och således mycket uppskattad. Den gillar varma vatten, och i Nedre Dalälven kan du hitta stora fina exemplar.
  • Abborren, den goda lilla saken, hittar du i överflöd. De största blir upp emot 2 kg.