Världens mest extrema fiskevatten – och varför det är viktigt med varma handleder

Är du trött på att stå på samma gamla brygga och kasta? Vill du ha en riktig utmaning som fiskare? Dessa platser kommer garanterat göra ett stort intryck på dig (på gott och ont). Kom ihåg att komma väl förberedd.  

Det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder, sägs det. Men vissa av platserna på den här listan är utmanande, även för proffsfiskare, vilket ställer högre krav på utrustningen. Ett klädesplagg som vi vill rekommendera för fiskare – erfarna såväl som noviser – är handledsvärmare. Dessa håller dina handleder varma och böjliga – ett måste för att kunna göra bra kast med ditt spö – samtidigt som de håller fingrarna fria för pillande med linorna. Handledsvärmare hittar du, till exempel, här: https://www.funqwear.se/24-handledsvaermare.

  • Zambezifloden, Zimbabwe, Afrika – En fantastisk naturupplevelse med gott om fiskemöjligheter. Men eventuella fångster kan komma till ett högt pris: området är fullt av krokodiler, flodhästar och malariamyggor. Undvik att fiska på natten då myggorna är som livligast.
  • Tampa Bay, Florida, USA – Få platser i USA ser lika mycket extremväder som denna. Vädret är dessutom mycket oförutsägbart, med plötsliga och våldsamma åskoväder som uppstår ur tomma intet på mindre än 20 minuter. Med det sagt är Tampa Bay fortfarande ett populärt och spännande resmål för amerikanska fiskare, och det finns goda skäl till det: i dessa vatten hittar du stora matfiskar och arter som är specifika för området. Passa också på att besöka the Everglades, men se upp för alligatorer.
  • Randwick, New South Wales, Australien – Denna kustförort till Sydney har blivit känd för att vara en av de mest utmanande platserna att fiska på – utan att du ens lämnar land. Det är nämligen de stora klippformationerna som lockar fiskarna. Från dem är det möjligt att nå djupt och långt, men det gäller att vara försiktigt – de stora vågorna och branta avsatserna gör att några sekunder av ouppmärksamhet kan få dödlig utgång. Och faktum är att cirka en fiskare per månad dör här.

Om du inte har råd att åka långt

Alla ovanstående platser är avlägsna för oss svenskar och kan vara dyra att besöka. Men du behöver inte åka långt för att hitta utmanande fiskevatten, det finns gott om möjligheter här på hemmaplan. Du kan, till exempel, ta dig till Käringberget i Västerbotten. Det kan vara svårt att fiska här, men samtidigt mycket givande. Vattnet vid Lögdeälven lämpar sig framförallt för flugfiske.