Fisketur på rätt sätt

Fiske är ett yrke, en hobby och en sport fylld av både lugn och spänning. Men det gäller att ha koll på vissa saker för att fiskelyckan inte ska gå över i fiskeolycka.

Många drömmer om en karriär inom sportfiske och Gunnar berättar för Sveriges Radio hur han lämnade sitt yrke för att satsa på en karriär inom sportfiske. Det gäller att våga och han trivs som fisken i vattnet, men yrket är inget han rekommenderar för dem som gillar att ha kontroll och att arbeta på en stor och trygg arbetsplats. De flesta fiskefantaster har det dock inte som ett yrke, utan som en väletablerad hobby. Gemensamt för alla som håller på med fiske är att ha koll på vissa väsentligheter för att inte råka illa ut.

Tips för en lyckad fisketur

Att fiska är inte så lätt som det ser ut, det är inte bara att svinga med ett spö och vänta på att fisken ska nappa. För det första gäller det att ha med sig ordentlig utrustning och kläder anpassade efter skiftande väder och vind. Vid kusten är det oftast kallare och blåser mer och vid långa fisketurer är det lätt att känna sig stel i kroppen. Med kosttillskottet vitaepro kan du öka din rörlighet och förebygger skador under fisketuren. Det är även viktigt att ta reda på vilka områden i landet som är tillåtna för fiske. Sydsvenskan skriver om en fiskare som fick 30 000 i böter för att han fiskat lax på olovlig plats i Skåne. Det kan vara så att flera fiskeplatser i närheten av varandra har olika tillstånd gällande om man får fiska där eller ej, så det gäller att ha koll på hur lagarna ser ut för respektive plats för att inte fiskelyckan ska gå över i fiskeolycka.

Nedan får TV4:s reporter en lektion i hur man fiskar aborre: