Fiska i rätt väder

När det är dags att ge sig ut och fiska är det bra att kolla upp hur vädret ska bli innan. Annars kan det hända att man hamnar i ett rejält oväder och det kan sluta illa. Även om det ibland kan förbättra fiskelyckan.

Att få en förbättrad fiskelycka på grund av ett oväder, var precis vad Janne Nilsson från Sundsvall fick när han gav sig ut på sjön under ett oväder. Nilsson bestämde sig för att åka ut på sjön med en kompis, trots att ett rejält oväder var på gång. När de väl vara ute på sjön slog en blixt ner strax intill båten. Efter att blixtovädret dragit förbi tittade de ut över sjön och såg en stor sik simmandes på rygg precis på vattenytan. De kunde ta upp fisken med händerna och strax efter det fångade de en till fisk på samma sätt. Förmodligen hade blixten orsakat en tryckvåg som bedövat fiskarna.

Även om den här fiskaren fick en bra upplevelse av att fiska i oväder, är det absolut inte optimalt. Först och främst bör det vara ganska så vindstilla för att kunna fiska på bästa sätt. Sedan måste du veta hur vinden ligger så att du vet var du ska kasta. För at ha bra koll på vinden bör du besöka Safecasts hemsida och beställa hem en vindmätare. När dagen är kommen då du ska fiska kan det även vara bra att titta på väderleksrapporten.

Hur bra fisket är beror inte bara på hur vädret ser ut ovanför ytan. Det spelar även stor roll hur temperaturen under ytan är. Alla fiskarter har en vattentemperatur som de trivs bäst i. När vattnet är som kallast, på hösten och vintern, söker sig fiskarna till varmare temperaturer. I närheten av botten är det oftast varmast. Samma sak händer på sommaren men då söker sig fisken ner till botten för att svalka sig. För att få bäst chans att fånga en fisk bör du därför kolla upp vilken temperatur den fisk som du vill ha trivs i. Då kan du fiska i de vattenskikt där den temperaturen råder.